Jesús (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Pilar - BONREPÒS I MIRAMBELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2274)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 38
Altura del bronze 33,5
Vora 5
Pes aproximat 32
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció, al·lusiva als que sufragaren la seua fosa: "# A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA"; per tant la campana es va fer amb l'ajuda dels devots de la parròquia. Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i seguidament trobem el nom de la campana: "JESUS". Finalment al mig peu està el nom del rector en el moment de la seua fosa, el del poble i l'any: "SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER # BONREPOS AÑO 1945 #".

Les incripcions són molt típiques dels añs 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en almacens. La majoria no retornaren a les torres ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se la costum de que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "JESUS"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER # BONREPOS AÑO 1945 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria sols voltejada, possiblement amb cigonyal des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de la casa fonedora. Possiblement comptara amb cigonyal per voltejar-la des dels peus del campanar o una llarga corda unida al batall per repicar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i compta amb el batall original lligat. La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant es deuria iniciar la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que emulara els tocs tradicionals i permetera tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions L'any 1945 va ser adquirit un nou conjunt de campanes amb destí al campanar de la parròquia per tal de substituir al perdut en 1936. El rector D. José Oscá les va encarregar a la foneria dels Hnos. Roses de Silla, sent aquesta la més menuda d'elles. Com indiquen les inscripcions de la campana es va sufragar a expenses dels devots de la parròquia, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Manclús la va mecanitzar als anys 70, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Interessant dins del joc

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-01-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (19-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-10-2014
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF