Maria Vallivana (2) - Ermita de la Mare de Déu de la Vallivana - PICASSENT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2186)

Localització Espadanya
Diàmetre 59
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat 119
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana compta en primer lloc amb la següent inscripció, repartida entre dos nivells: "# MARIA VALLIVANA # / # SIENDO CURA DOR D VICENTE BAUSET #". Les abreviatures de la inscripció inferior es corresponen amb "DOCTOR DON". Seguidament, al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PNCIA VALENCIA". Finalment al mig peu indica una data, possiblement la de benedicció i el nom del poble per al que va ser fosa: "# 8 SEPTIEMBRE 1940 PICASENT #".

El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet més significatiu es el d'indicar el nom del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (sanefa de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(06) "# MARIA VALLIVANA #"
(cordó)
(06) "# SIENDO CURA DOR. D. VICENTE BAUSET #"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (monograma de Maria)
(06) (imatge de la Mare de Déu)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PNCIA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# 8 SEPTIEMBRE 1940 PICASENT #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de fusta nova que substitueix a una altra de fusta amb el braç metàlic.
Estat original Disposava d'un braç de fusta, fet quan va ser fosa la campana.
Estat anterior La campana abans de la seua restauració tenia una truja de fusta amb el braç metàl·lic que per falta de pes duia en un dels espàrrecs contrapesos de rellotge i com a mecanismes per al toc automàtic tenia un motor de vol continu a les (03) i un electromall a les (09).
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya de l'Ermita. Compta amb truja de fusta nova, de proporcions semblants a l'antiga, i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La creu mira cap a fora, com és tradicional.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida junt a altres tres campanes destinades totes elles a Picassent. Va ser dotada de truja de fusta i instal·lada a l'espadanya de l'ermita després de la benedicció. Als anys 70 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Contra el que era habitual en aquells anys, es va conservar bona part de la truja de fusta, canviant sols el braç per altre de ferro adaptat al motor de vol continu. La campana ha sigut restaurada en 2013 per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, que l'ha netejar per dins i fora i ha canviat la truja per altra de proporcions semblants amb un braç també de fusta. La mecanització ha estat renovada per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (23-05-2007)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (16-07-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada.] (08-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-07-2016
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF