Santa Anna (2) - Parròquia de Santa Anna - SELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 214)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat 395
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana té quatre triangles decorats a la part superior del terç i quatre creus xicotetes a l'inferior. A més disposa a aquest espai d'una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTA ANA ✱". També al terç hi ha una inscripció amb el nom del rector i el de l'alcalde del moment: "✱ SIENDO PARROCO D. JOSE ALGADO Y ALCALDE D. JOSE SEBASTIAN CERDA ✱". Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, un Salvador Eucarístic i medalló amb àngels, així com la marca de fàbrica rodejant l'escut nacional, element habitual a les campanes foses industrialment: "JUAN BTA. ROSES FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Al mig peu té una inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ SELLA AÑO 1940 ✱".El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ SANTA ANA ✱"
(cordó)
"✱ SIENDO PARROCO D. JOSE ALGADO Y ALCALDE D. JOSE SEBASTIAN CERDA ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i àngels)
(03) (Medalló de creu amb àngels)
(06) (Escut d'Espanya i marca de fàbrica) "JUAN BTA. ROSES FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Salvador Eucarístic)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ SELLA AÑO 1940 ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lació que va conservar fins la dècada dels 90 del segle XX aproximadament. Tenía una corda al batall.
Estat anterior L'any 1995 estava mecanitzada amb electromall trifàsic i brutíssima d'excrements de colom. Tenia un batall antic amb peçonet i soquet. La truja estava pintada de verd.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'ansa batallera és postissa.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida (València) i va quedar instal·lada amb truja de fusta al campanar després de la benedicció. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 90 aproximadament. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic. Amb posterioritat a 1995 aquest últim es canvià per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (15-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (17-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF