Sant Blai (2) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - GORGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2078)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 46
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1881
Descripció La campana té una sencilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada (Sant Blai patró del poble), l'any de fosa i el nom del rector del moment. Aquesta diu així: "S. BLAS ANO I88I CURA D. FRANSISCO MOLTO". Té dos abreviatures, segurament per motius d'espai, i completa seria: "SAN BLAS AÑO 1881 CURA DON FRANCISCO MOLTÓ".
Terç (T) (2 cordons)
"S. BLAS ANO 1881 CURA D. FRANSISCO MOLTO"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig manual.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià.
Estat anterior L'any 1998 es tocava de forma manual i presentava corda al batall per tocar des de baix.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1881. No indica el nom del fonedor, no obstant això, podria ser obra de Vicente Domingo Rosas, fonedor d'Atzeneta d'Albaida i autor d'altres dos campanes del mateix conjunt. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va destruir la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta per altra de ferro. Amb posterioritat a l'any 1998 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-03-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-03-2021
  Convertir a PDF