Divina Aurora (2) - Parròquia de Maria Magdalena - L'ORXA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2065)

Localització Sala de les campanes.
Diàmetre 71
Altura del bronze 63
Vora 9
Pes aproximat 207
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Terç (T) (Cordó)
(Cenefa de triangles)
(Cordó)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca de fàbrica) "MANUEL ROSES VIDAL HIJO DE M. ROSES SANTOS VALENCIA"
(06) "DIVINA AURORA / LORCHA 1943"
(09) (Anagrama de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons, dels quals, el central és més gros)
"SIENDO CURA D. FRANCISCO GOMIS Y ALCALDE D. SALVADOR TOMAS CLOQUELL"
(Cordó)
(Cenefa)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Des de la seua instal·lació al campanar l'any 1943, fins la seua electrificació durant les últimes dècades del segle XX, la campana va ser repicada manualment des de la base del campanar i voltejada des de la sala de les campanes, segurament sense l'ajuda de cap corda.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic exclusivament automàtics.
Truja Truja de ferro moderna de Salvador Manclús (València).
Estat anterior Durant la primera presa de dades, efectuada al setembre de 1998, la campana es trobava en un bon estat de conservació, instal·lada amb un batall antic distint segurament al que ha causat el seu trencament i amb una truja metàl·lica bastant robellada. En allò referent als mecanismes de toc, l'instrument comptava amb el motor de vol continu que encara presenta a l'actualitat i amb un martell trifàsic a les (09), que ha sigut substituït per un de nou, de resposta molt més ràpida.
Estat actual La campana s'ha BADAT recentment a la vora, segurament com a conseqüència de les característiques de la seua truja metàl·lica, així com de la deficient instal·lació del seu batall. Excessivament curt per a les mides del bronze, amb la finalitat que colpejara al punt adeqüat fou lleugerament despenjat, causant probablement aquest fet el seu trencament.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic a les (03).
Intervencions La campana fou fosa l'any 1943 als tallers de Manuel Roses Vidal de València, amb la finalitat d'ocupar de nou els finestrals que les antigues campanes de la parròquia, destruïdes durant la Guerra Civil, havien deixat buits. L'encàrrec de la fosa de la campana fou efectuat segurament, tal i com ens mostren les seues inscripcions, d'una banda, per part de la parròquia de Santa Maria Magdalena de l'Orxa, aleshores presidida per Mn. Francisco Gomis; i d'altra banda per l'ajuntament, regentat per l'alcalde Salvador Tomàs Cloquell. Després de la seua fabricació, la campana va ser dotada d'una nova truja de fusta pintada amb seguretat de roig -com ens mostren alguns dels seus fragments, conservats al sòl de la sala de les campanes- per part de l'empresa fonedora i després de la seua benedicció, fou pujada a la torre. És de suposar, igualment, que en el moment de la seua instal·lació al campanar, la campana fou proveïda d'una llarga corda per al repic manual, que descendia fins la base de la torre a través de l'orifici present al centre de l'estança.
Durant la segona meitat del segle XX, potser coincidint amb la fosa de la campana menor a l'any 1989, l'instrument fou electrificat, dotant-lo d'una truja metàl·lica (una de les possibles causants del seu trencament), així com d'un electromall trifàsic i d'un motor de volteig continu per als tocs automàtics.
Actuacions urgents Suggerim per a aquesta campana, badada a la vora com hem indicat, dues possibles solucions. Mentre la primera d'elles passaria per la refosa del bronze després de la seua documentació, a la segona, s'optaria per la seua substitució per una nova campana. No creiem en canvi recomanable la seua soldadura, fruit del seu escàs valor. La nova campana, ja fóra el resultat de la refosa de l'actual o de la confecció d'una nova, hauria de ser dotada d'una truja que seguira el perfil local, així com de mecanismes per al toc automàtic que simulen els tocs tradicionals de l'Orxa i permeten els tocs manuals.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (28-09-1998)
 • JORDÀ SALA, Josep (19-07-2016)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 20-05-2017
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF