Sant Jaume (3) - Parròquia de Sant Jaume - GAIANES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2062)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 422
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1947
Descripció La campana té diversos cordons al terç i una garlanda entre ells. A l'últim dels cordons també trobem una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Al mig presenta un crucifix, el monograma de Maria i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i l'any de fosa: "SANTIAGO APOSTOL / GAYANES 1947". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. També al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Finalment, al mig peu té una garlanda amb motius neogòtics i una inscripció amb el nom del rector: "SIENDO CURA PARROCO D. ISMAEL ROSES IBAÑEZ".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda)
(cordó)
(cordó)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) "SANTIAGO APOSTOL / GAYANES 1947"
(03) (monograma de Maria)
(06) (Crucifix)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (7 cordons)
(06) "SIENDO CURA PARROCO D. ISMAEL ROSES IBAÑEZ"
(cordó)
(garlanda amb motius neogòtics)
Peu (5 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de S. Manclús
Estat anterior L'any 1998 tenia un electromall trifàsic del qual queden restes dels accessoris per a fixar la peça al mur.
Estat actual Bon estat, batall modern amb soquet, ben lligat. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Entorn de l'any 1974 es va mecanitzar el seu funcionament, treball fet per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja original es canvià per altra de fusta i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2020 l'electromall ja havia estat substituït per altre monofàsic.
Propostes Cal restaurar la campana. Per fer-ho és necessari baixar-la de la torre i netejar-la per dins i per fora. La truja actual de ferro s'ha de substituir per altra nova de perfil tradicional local o semblant al d'altres localitats pròximes. Igualment cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-06-2020
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF