Sant Miquel (1) - Parròquia de Sant Miquel - AGRES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2055)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 40
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1946
Descripció La campana té sis cordons al terç entre els quals se situa aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i l'any de fosa: "SAN MIGUEL ARCANGEL AGRES 1946". També al terç disposa d'una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, trobem al mig un crucifix, un monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció amb els noms del donant i els padrins: "A EXPENSAS DE RAMON BORDERA (C)ERDA / PADRINOS D. RAFAEL ANTOLI CERDA / Y DA ROSARIO PASCUAL BARBERA". Al cognom del donant (Cerdà) li falta la lletra C. Sembla que tant aquesta com la resta d'inscripcions es prepararen a part i s'adheriren a la campana, un procediment relativament habitual a aquesta foneria. Al mig peu té una garlanda i una inscripció amb el nom del rector: "SIENDO CURA DON JAIME MARTI AGUILELLA".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAN MIGUEL ARCANGEL AGRES 1946"
(3 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "A EXPENSAS DE RAMON BORDERA (C)ERDA / PADRINOS D. RAFAEL ANTOLI CERDA / Y DA ROSARIO PASCUAL BARBERA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (cordó)
(06) "SIENDO CURA DON JAIME MARTI AGUILELLA"
(cordó)
(cordó gruix)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes i possiblement repic des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat actual Bon estat, batall antic. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada. Té un motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal renovar l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (29-09-1998)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-07-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF