Puríssima Concepció (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMASSOT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2051)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 62
Vora 7
Pes aproximat 244
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1856
Descripció Les anses de la campana (6 en total) estan decorades amb figuracions semblants a caps d'animals. A l'espatlla hi han uns triangles decorats, motius que repeteix al terç, on estan intercalats amb altres decoracions. A aquest espai també disposa d'una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa, que diu així: "PORISIMA CONSEPSIN ANO 1856". Té diverses errades, possiblement derivades de la parla popular i correctament escrita seria: "PURÍSIMA CONCEPCIÓN AÑO 1856". Aquesta indica que està dedicada a la titular del temple parroquial del poble. Al mig disposa d'una creu amb pedestal i una Immaculada Concepció.
Anses Anses decorades amb figuracions semblants a caps d'animals.
Espatlla (H) (sanefa de triangles decorats)
Terç (T) (2 cordons)
"PORISIMA CONSEPSIN ANO 1856" (diversos motius decoratius a la resta de l'espai)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (imatge de la Immaculada Concepció)
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall conjuntament amb l'altra campana i en solitari per a atres (combregats o sermó). Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i tocava hores i mitges.
Tocs actuals de campanes Es toca manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall conjuntament amb l'altra campana per a tocs com els de missa o els difunts. Toca hores i mitges amb la maça exterior i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià. Tenia una maça horari per tocar les hores i mitges.
Estat anterior L'any 1998 conservava el batall antic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València (pintada de verd i la creu de roig) i mecanitzada amb motor de vol continu. Té una maça horària exterior per tocar hores i mitges i una corda al batall amb la qual es repica des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i corda al batall per tocar des de baix. Maça mecànica de Hores en (04), en ús.
Intervencions Malgrat que no indique a les inscripcions el nom del seu autor, les característiques formals de la campana com per exemple les anses, la creu o els triangles decorats, permeten atribuir-la al fonedor Jaime Rosas (possiblement el pare perquè té un fill amb el mateix nom). Es va fondre l'any 1856. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va destruir la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta per altra de ferro i la mecanització amb el motor de vol continu. Afortunadament es va conservar el repic manual i l'ús de la maça horària. En 2020 presentava un batall nou d'Electrorecamp.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar o bé deixar-la per voltejar de forma manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-02-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-04-2020
  Convertir a PDF