Mare de Déu dels Desemparats (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MURO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2049)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 579
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1986
Descripció Al terç trobem una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "MARE DE DEU DELS DESAMPARATS". També al terç té una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Al mig disposa d'un crucifix i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig trobem dos inscripcions i entre mig una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats. Les inscripcions són aquestes: "- POR SUSCRIPCION POPULAR - / MURO - 1.940- REFUNDIDA EN 1.986".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "MARE DE DEU DELS DESAMPARATS"
(3 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "- POR SUSCRIPCION POPULAR -" / (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats) / "MURO - 1.940- REFUNDIDA EN 1.986"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins l'any 1999 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia un batall antic amb soquet.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser refosa l'any 1986 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a causa del trencament d'una campana més antiga, datada de l'any 1940. La truja de la campana vella es va aprofitar per a la nova i aquesta va quedar instal·lada i mecanitzada amb els mecanismes de l'anterior. L'any 1999 ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-08-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF