Sant Francesc de Borja (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MURO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2048)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 216
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció Té al terç una sanefa amb triangles decorats i seguidament aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ FRANCISCO DE BORJA ✱". També al terç té quatre motius eucarístics. A continuació trobem al mig una creu, un medalló amb creu i dos àngels, una imatge del Salvador Eucarístic i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN BTA. ROSES / FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". També al mig té aquesta inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana, amb el nom dels padrins: "-PADRINOS- RAFAEL SATORRE CANO / Y SU ESPOSA / AMPARO CORTES VALLES".

Finalment trobem al mig peu una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ MURO DE ALCOY AÑO 1940 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
06) "✱ FRANCISCO DE BORJA ✱"
(cordó)
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (motiu eucarístic)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (medalló amb creu i àngels)
(06) (Salvador Eucarístic) / "-PADRINOS- RAFAEL SATORRE CANO / Y SU ESPOSA / AMPARO CORTES VALLES"
(09) (marca de fàbrica) "JUAN BTA. ROSES / FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ MURO DE ALCOY AÑO 1940 ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Repic manual des de els peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Des de la seua instal·lació al campanar l'any 1940 estava dotada amb truja de fusta, fabricada quan es va fondre la campana. Tenia una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins l'any 1999 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. Tenia un batall antic amb soquet.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Entorn de 1969 es va mecanitzar el seu funcionament. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzaren amb un motor de vol continu. L'any 1999 ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-08-2019
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF