Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Nostra Senyora del Rosari - BENILLUP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2043)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 48.5
Altura del bronze 45,5
Vora 5
Pes aproximat 66
Any fosa 1799
Descripció La campana té tres anses. Seguidament, té en el terç tres cordons. Entre els dos superiors té una breu inscripció: "SANTA BARBARA ANO 1>99". La segona xifra de l'any de fosa podria correspondre amb el número 7, ja que hi ha altres casos semblants registrats en aquesta època. En el mig té una creu de calvari. Finalment, en el mig peu té tres cordons i en el peu altres dos.
Terç (T) (cordó)
(09) "SANTA BARBARA ANO 1>99"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (07) (Creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat original L'any 1998 conservava la truja de fusta original, de perfil tradicional de la zona i semblant al documentat a algunes campanes de Cocentaina. Estava ja mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Estat actual Campana en bon estat, batall antic. Està instal·lada amb truja de fusta nova de perfil típic valencià, diferent, per tant, del tradicional local. Té motor d'impuls i electromall.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor d'impuls.
Intervencions Mecanitzada a principis de la dècada dels 90 amb motor d'impuls i electromall. Després de 1998 es va canviar la truja de fusta original per una nova que no guarda relació amb el perfil tradicional.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BLR (Bé de Relevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La roda de la cadena per al volteig esta solta, i el electromall a sigut arrancat a causa de voltejar mentre pegava.
Campana girada.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-09-1998)
 • IBAÑEZ CAMARENA, Gregorio; MONTELL TORMO, Isaac; RODRIGO RODRIGO, Jesús (20-05-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CALVO PÉREZ, JAVIER; JORDÀ SALA, Josep [Documentació fotogràfica i desenvolupament de la fitxa.] (27-02-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2022
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-12-2022
  Convertir a PDF