Sant Joaquim (2) - Parròquia de Sant Pere - BENASAU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2039)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 61
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1816
Descripció La campana és el resultat d'una fosa pels Roses de Benissoda, concretament per Domingo ROSES. La seua senzilla inscripció ens indica l'advocació a la qual està dedicada la campana, la data de fundició i el fonedor: "SAN✱JVAQUIN✱ANO✱I8I0✱YDOMINGO ROSESMEF✱". Vist la forma d'escritura, observem com per la falta d'espai ha sigut necessàri tallar la inscripció i afegir-la a la part de baix dels cordons ("ESIT"). Deurien haver escrit: "SAN✱JVAQUIN✱ANO✱I8I0✱Y DOMINGO ROSES MEFESIT✱" és a dir: "SANT JOAQUIM ANY 1810 I DOMINGO ROSES EM VA FER". Tot seguit, per la part exterior trobem una creu amb pedestal que supera els llímits amb el cordó central del mig. També trobem el que pareix ser un pí ubicat prop del mig peu,
Espatlla (H) (1 cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"SAN✱JVAGIN✱ANO✱I8I6✱YDOMINGO ROSESMEF✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(04) (Pí)
(06) (Continuació de la inscripció incompleta del terç: "ESIT"
(1 cordó central)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (1 cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de la base del campanar i volteig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals es limiten al volteig automàtic mentre que els repics són executats des de la base del campanar.
Truja Truja de ferro moderna de S. Manclús, pintada i repretada.
Estat original Tindria una truja de fusta amb perfil local correponent i segurament semblant a l'estil valencià. Disposava d'una corda unida al batall per repicar-la des de baix.
Estat anterior En la documentació de l'any 1998 sembla que es trobava en el mateix estat de conservació.
Estat actual Bon estat, batall antic (Nota MARTÍN NOGUERA, F. Xavier)
Està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes amb una truja de ferro Manclús (model nou) pintada de verd. Té un batall ben nugat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i mall manual (09)
Intervencions La campana es va fondre en 1810 per Domingo Roses de Benissoda. Suposem que després de la seua fosa en arribar al poble seria pujada a la torre quedant instal·lada amb una truja de fusta segurament semblant al perfil local valencià o seguint els models d'altres poblacions del Comtat que encara les conserven. Posteriorment, en la dècada dels anys huitanta Salvador Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta original per una de ferro (model nou). També es va instal·lar un motor de vol continu junt i un electromall manual (pot ser, per limitacions econòmiques) de tal forma que els repics encara es fan desde baix amb les cordes.
Actuacions urgents Cal gravar els repics manuals per no pedre'ls davant l'automatització d'aquests.
Propostes La campana es deu restaurar perquè recupere les instal·lacions tradicionals des d'un punt de vista material com immaterial (recuperar els tocs manuals locals). Per tant, s'ha de baixar del campanar per dur-la als tallers de restauració on cal netejar el bronze per eliminar la capa de brutícia que ofega el seu so. També s'ha de reposar una truja de fusta imitant al perfil tradicional local, seguint el perfil d'altres localitats de la comarca del Comtat que encara es conserven o bé mitjançant fotografies antigues. Respecte a la mecanització del bronze, és una opció complexa degut a que encara es conserven els repics manuals. Pot automatitzar-se amb un motor de vol a impulsos i un electromall monofàsic (sistemes que faciliten el toc manual i poden reproduir els tocs locals tradicionals).
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes A les documentacions anteriors es va documentar "JVAQUIN" al terç en lloc de "JVAGIN" (el que porta la campana). També es va datar de l'any 1810.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (26-09-1998)
  • OSA MILLÁN, Sergio (23-08-2020)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (24-04-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-05-2021
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 90 Usuaris: 0