Mare de Déu de la Pau (2) - Parròquia de Sant Joaquim de Cetla de Nunyes - MURO - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2022)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 68
Vora 7
Pes aproximat 264
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "REINA VIRGEN DE LA PAZ". També al terç disposa d'una sanefa amb estrelles. Seguidament, al mig, trobem una creu amb pedestal i dos àngels, un medalló amb creu i àngels, un Salvador Eucarístic i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". Al mig també té una inscripció amb els noms dels padrins (segurament també donants), que està incisa: "PADRINOS LOS / BARONES DE CARRICOLA". Finalment hi ha una inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "CELA DE NUÑEZ AÑO 1940". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(06) "REINA VIRGEN DE LA PAZ"
(cordó)
(cordó)
(sanefa d'estrelles)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels)
(03) (Marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(06) (Medalló amb creu i àngels) / "PADRINOS LOS / BARONES DE CARRICOLA"
(09) (Salvador Eucarístic)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "CELA DE NUÑEZ AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Estaria instal·lada amb truja de fusta, possiblement coetània a la campana i disposaria d'una corda al batall.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús tipus nou i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Als mateixos tallers s'havia fos una campana per a la mateixa torre l'any anterior. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 80-90 aproximadament. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local que podria seguir el model documentat a fotografies antigues a altres pobles de la zona. Cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls,
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (22-05-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-04-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF