Maria del Dolors Joaquina (1) - Parròquia de Sant Joaquim de Cetla de Nunyes - MURO - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2021)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 48
Vora 5,5
Pes real 93
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1939
Descripció Té diversos triangles decorats al terç. Seguidament disposa d'una inscripció al terç que es reparteix entre dos nivells: "✱ MARIA DE LOS DOLORES ✱ / ✱ JOAQUINA ✱ PADRINOS D JUAQUIN FONT Y DOLORES CALATANYUD ✱". Aquesta indica els noms de la campana, així com el dels padrins (segurament també donants). Seguidament té al mig una creu amb pedestal, una capella neogòtica amb la Immaculada, l'escut Carmelità i la marca de fàbrica, element habitual de les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA DE ALBAIDA". Al mig peu té quatre flors de pensament i d'una inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ CETLA DE NUÑEZ AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ MARIA DE LOS DOLORES ✱"
(cordó)
"✱ JOAQUINA ✱ PADRINOS D JUAQUIN FONT Y DOLORES CALATANYUD ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Capella neogòtica amb la Immaculada)
(06) (Marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA DE ALBAIDA"
(09) (Escut carmelita)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ CETLA DE NUÑEZ AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Estaria instal·lada amb truja de fusta, possiblement coetània a la campana i disposaria d'una corda al batall.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús tipus nou i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Als mateixos tallers es va fondre un any després altra campana per a la mateixa torre. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 80-90 aproximadament. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local que podria seguir el model documentat a fotografies antigues a altres pobles de la zona. Cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls,
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (22-05-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-04-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-10-2020
  Convertir a PDF