Sant Pere (2) - Parròquia de Sant Pere - L'Alcúdia - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2015)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 36
Vora 4
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "✱ PARROQUIA DE S. PEDRO APOSTOL DE ALCUDIA DE COCENTAINA.". En ella indica de forma molt esplícita el lloc per al que va ser fosa, fet habitual a partir de 1939. Aquesta indicació es deu a la destrucció de centenars de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), ja que centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Com que a les inscripcions no figurava habitualment el nom del poble, la major part no es recuperaren després. Incloure el nom del poble i en aquest cas el de la parròquia, varen ser molt habituals per evitar de nou aquest fet. Seguidament té al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció amb la data de fosa: "✱ ✱ ✱ AÑO 1951. ✱ ✱ ✱".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ PARROQUIA DE S. PEDRO APOSTOL DE ALCUDIA DE COCENTAINA."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (Creu)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "✱ ✱ ✱ AÑO 1951. ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Vols manuals des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Truja de fusta i formigó, típica dels anys 40-50. A repretar.
Estat actual Bon estat, batall antic amb soquet. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta i peces de formigó, que conserva restes de pintura de color blau. Té una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. A més està mal orientada, ja que la creu deu mirar cap a fora.
Mecanismes de toc Presenta corda al batall per tocar des de baix.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1951 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Es va dotar de truja de fusta amb peces de formigó, com era habitual en aquell moment.
Propostes En cas de mecanització es deuria conservar la truja, ja que és de les poques conservades de l'època o bé (si els peces no presenten l'estabilitat adequada) canviar-la per una nova de semblants proporcions. En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls i un electromall monofàsic. La creu es deu orientar cap a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera documentació de la campana] (28-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica.] (27-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-05-2017
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF