Sant Vicent Ferrer (1) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2009)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 50
Vora 8
Pes aproximat 145
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc, compta amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS". Seguidament al mig peu té la següent inscripció: compta amb la següent inscripció al terç, en espanyol i llatí: "SAN VICENTE FERRER / ORA PRONOBIS". La part llatina de la inscripció es pot traduir com: "PREGA PER NOSALTRES". Aquesta inscripció prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més la aclamació "ora pro nobis" està molt arrelada en la religiositat popular per invocar la protecció dels sants. Al mig peu trobem la següent inscripció, que indica el nom del poble per al que va ser fosa i la data: "TURIS 1941". Aquest fet és habitual entre les campanes posteriors a la Guerra Civil (1936-1939), indicant el nom del poble i més concretament el lloc on estaria ubicada. El nom del poble en les inscripcions queda justificat perquè durant la Guerra centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Espatlla (H) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (quadrat decorat)
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (quadrat decorat)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (quadrat decorat)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / de / MANUEL ROSES VIDAL / hijo de m roses santos / VALENCIA"
(06) "SAN VICENTE FERRER / ORA PRONOBIS"
(09) (sol amb cara)
Mig peu (MP) (6 cordons)
(06) "TURIS 1941"
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta 2001 Bells.
Estat original Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat anterior Comptava amb truja de ferro, instal·lada per la casa Roses. Disposava de motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol d´impulsos, (03) electromall monofàsic.
Intervencions Perdut el conjunt antic de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), l'any 1941 es va fondre un conjunt nou de quatre bronzes. La foneria de Manuel Roses Vidal, ubicada al Grau de València, va ser l'encarregada de la fosa. Aquesta, la tercera de les quatre, es va dedicar a la Sant Josep. L'any 1970 la foneria Roses d'Atzeneta la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Es va instal·lar un motor de vol continu i electromall monofàsic.

Amb motiu de la refosa de la Mitjana l'any 1998, es va baixar de la torre. El bronze va ser netejat per dins i fora i la truja de ferro canviada per altra de fusta. Finalment es va mecanitzar la campana amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (14-10-1998)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-10-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-05-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-04-2016
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF