Sagrat Cor de Jesús (3) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - IBI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1974)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre 90
Altura del bronze 72
Vora 7
Pes aproximat 422
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1980
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAGRADO CORAZON". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Al mig una inscripció documenta la refosa de la campana l'any 1980: "REFUNDIDA EN 1980 / SIENDO CURA PARROCO / D. JOSÉ HERNANDEZ QUILIS / Y A EXPENSAS DE TODA LA / COMUNIDAD PARROQUIAL".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAGRADO CORAZON"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "REFUNDIDA EN 1980 / SIENDO CURA PARROCO / D. JOSÉ HERNANDEZ QUILIS / Y A EXPENSAS DE TODA LA / COMUNIDAD PARROQUIAL"
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat anterior La campana estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Estava dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser refosa l'any 1980 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a expenses de la parròquia. La mateixa foneria la va instal·lar a la torre. L'any 2016 la baixaren de la torre per restaurar-la a càrrec de Tradición en campanas y relojes de Murcia. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i el bronze netejar per dins i fora. La mecanització es va renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (31-07-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-02-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (06-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF