Santa Maria i Sant Jaume (3) - Parròquia de Sant Jaume - ONIL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1968)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat 319
Any fosa 1538
Descripció La campana planteja diversos problemes de lectura i interpretació. La seua epigrafia està en majúscula gòtica, i està datada en 1539. No obstant el text, molt breu, no és fàcil de llegir. En la part superior diu "(Crucifix) ShSMARIA # SANTEJACOBE # ORAPRONOBIS # ANO M S D X X XV I III # " El primer signe sembla una H minúscula, amb el pal superior en forma de creu, i per damunt el signe d'abreviatura. Podria ser "IHS", l'abreviatura en grec del nom de Jesús, si la primera lletra fora una "I", però com que no ho és, no pareix fàcil la lectura. La cosa es complica ja que la T està invertida (boca baix). Proposem que el text correcte hauria de ser IHS MARIA - SANCTE IACOBE ORA PRO NOBIS ANNO MDXXXVIII
Per tant una possible lectura seria JESÚS MARIA SANT JAUME PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1539. No obstant les paraules, que haurien d'estar separades, van juntes, i els signes de l'any van separats, amb una S intercalada, que possiblement vaja amb la M per MILLESSIMO, mentre que la I solta podria ser "i". Per tant hi caben de moment dues lectures: o bé any 1538 (mil cinc-cents, 35 i 3) o bé any 1539, però sembla més raonable el primer.
El signe de separació és una flor de lis.
La soldadura de la campana permeté recuperar-la. No obstant la seua epigrafia, i fins i tot el text, apuntarien, a part d'altres verificacions, que es tractaria d'una campana de recuperació, després de la guerra civil, d'origen castellà o d'Extremadura.
Terç (T) (5 cordons) /
"(Crucifix) ShSMARIA # SANTEJACOBE # ORAPRONOBIS # ANO M S D X X XV I III # " [CG] (la T està invertida - el signe de separació és una flor de lis) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(Tira epigràfica alfabètica, sense ordre aparent) "OPQMN...X..." [CG] /
(2 cordons)
Peu (5 cordons)
Truja Fusta nova
Estat original (Cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Estat actual Motor de vol d'impulsos i electromall
Aquesta campana participa als repics de missa diária i de difunts,al toc d'Àngelus, al toc de Rogativa i als voltejos generals i menors. També fa els tocs de provessó junt a la campana Sant Miquel. Es la campana que volteja sola en els tocs de missa festiva.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall
Intervencions Soldadura per LACHENMEYER i primera restauració per VICENT TOMÁS.
Restaurada, netejada, per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. No obstant hauria d'incoar-se expedient per a declarar la campana com Bé Moble d'Interès Cultural.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (19-02-1996)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-07-1998)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (21-07-2008)
 • NAVARRO PÉREZ, Javier (27-04-2013)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 13-05-2013
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-11-2019
  Convertir a PDF