Maria de la Concepció Rosari, la Grossa, la del Rellotge (4) - Parròquia de Sant Bertomeu - EL CAMP DE MIRRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1964)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat 481
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1977
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "MARIA DE LA CONCEPCION ROSARIO". Sembla que està copiada de l'antiga campana i indica que la campana està dedicada a dos advocacions marianes: la Inmaculada Concepció i el Rosari. Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment, també al mig, té una inscripció al·lusiva a la seua refosa: "REFUNDIDA EN 1.977 / A EXPENSAS DEL PUEBLO / DE CAMPO DE MIRRA."
Anses 8 anses, no antropomòrfiques.
Terç (T) (3 cordons)
"MARIA DE LA CONCEPCION ROSARIO"
(2 cordons)
(sanefa vegetal amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA" / "REFUNDIDA EN 1.977 / A EXPENSAS DEL PUEBLO / DE CAMPO DE MIRRA."
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició i les mitges.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual La campana está en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i motor de vol continu.
Intervencions L'any 1977 estava trencada l'antiga campana, datada de l'any 1893 i fosa per Vicente Roses e Hijos. El bronze es va baixar del campanar per refondre'l als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar a la sala de les campanes i posteriorment es mecanitzà amb electromall trifàsic i motor de vol continu.
Propostes Es deuria procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant d'aquesta forma la sonoritat perduda. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment el motor es deu canviar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interesant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-07-1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (25-08-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (04-06-2017)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-07-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF