Sant Bartolomeu, la del Catecisme (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - EL CAMP DE MIRRA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1963)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 244
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1903
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç amb el nom dels seus autors: "✱ ME FUNDIERON EN VALENCIA JAIME ROSAS Y VICENTE MORENO". Al mig disposa de la següent inscripció: "✱ / SAN BARTOLOME / ✱ A ✱ / EXPENSAS DE / LOS VECINOS / ✱ DE ✱ / ✱ CAMPO DE MIRRA / AÑO 1903 ✱". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada i afegeix un text commemoratiu de la seua fosa.
Anses Anses decorades amb caps de lleons.
Espatlla (H) (sanefa amb motius vegetals i estreles)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ME FUNDIERON EN VALENCIA JAIME ROSAS Y VICENTE MORENO"
(2 cordons)
Mig (M) (sanefa amb estreles)
(00) (Creu)
(03) (Psique i Eros)
(06) "✱ / SAN BARTOLOME / ✱ A ✱ / EXPENSAS DE / LOS VECINOS / ✱ DE ✱ / ✱ CAMPO DE MIRRA / AÑO 1903 ✱"
(09) (Psique i Eros)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toc manual esporàdic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaria de diversos accesoris per al seu toc manual.
Estat actual La campana está en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall i (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1903 als tallers de Jaime Rosas i Vicente Moreno de València. Durant la Guerra Civil (1936-1939) l'Ajuntament va rebre un telegrama des de Villena que notificava que un grup de milicians es desplacaria al poble per retirar les campanes. L'Ajuntament va decidir despenjar les campanes de les finestres i situar-les al centre de la sala, de forma que no eren visibles des del carrer. Per aquest motiu aquesta i la resta de campanes es salvaren. L'any 1939 retornà a la seua finestra.

Entorn a 1977 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2017 l'electromall no funcionava i al seu lloc hi havia altre nou monofàsic.
Propostes Es deuria procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant d'aquesta forma la sonoritat perduda. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment el motor es deu canviar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (28-07-1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (25-08-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (04-06-2017)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-07-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2020
  Convertir a PDF