Mare de Déu del Carme (3) - Assumpció - PENAGUILA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1871)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 77
Vora 9
Pes aproximat 422
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1891
Descripció La campana té sis anses, decorades amb caps de lleó. Al terç té una sanefa amb triangles decorats i aquesta inscripció: "LAVIRGEИ DEL CARMEИ ME HIZO JAME ROSAS AÑO 1891". Té totes les lletres N invertides i algunes errades. Correctament seria: "LA VIRGEN DEL CARMEN ME HIZO JAIME ROSAS AÑO 1891". L'espai que deixa lliure la inscripció està ocupat per triangles decorats. Al mig té una creu amb pedestal i una imatge de la Mare de Déu del Carme.
Espatlla (H) Anses decorades amb caps de lleó.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
"LAVIRGEИ DEL CARMEИ ME HIZO JAME ROSAS AÑO 1891" (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro moderna de S. Manclús.
Estat original Abans de la mecanització dels anys 80 estaria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1998 estava mecanitzada amb electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1891 pel fonedor Jaime Rosas, possiblement el fill, que era d'Atzeneta d'Albaida. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar possiblement al voltant de 1979 quan es refon la campana xicoteta. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquest mecanisme ja estava retirat en 1998 i canviat per altre monofàsic.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu) es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera documentació] (03-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-04-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF