La Tercera (2) - Assumpció - PENAGUILA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1870)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 63
Vora 8
Pes aproximat 264
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1925
Descripció Té una garlanda a l'espatlla. Seguidament, al terç, té aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ COSTEADA A ESPENSAS DEL AYUNTAMIENTO ✱ ✱ ✱ AÑO 1925". També al terç trobem una garlanda amb querubins, àngels i corones. Al mig disposa d'una creu amb querubins i diverses flors. Aquesta està coronada per la cartel·la "INRI" que són les inicials de "IESUS NAZARENUS REX IUDEORUM". Habitualment acompanyen a les representacions de Crist a la creu i es tradueix com: "JESÚS NATZARÉ REI DELS JUEUS". També al mig està l'anagrama de Jesús, el de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". Finalment disposa d'una sanefa amb flors i una garlanda amb fulles al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ COSTEADA A ESPENSAS DEL AYUNTAMIENTO ✱ ✱ ✱ AÑO 1925"
(2 cordons)
(garlanda amb querubins, àngels i corones)
Mig (M) (00) (anagrama de Jesús)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
(06) (creu motius vegetals i querubins)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Abans de la mecanització dels anys 80 estaria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1998 estava mecanitzada amb electromall trifàsic. D'aquest mecanisme es conserva el suport al mur.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mal orientada amb la creu cap a dins.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1925 als tallers de la foneria Hermanos Roses de València. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, possiblement al voltant de 1979 quan es refon la campana xicoteta. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquest mecanisme ja estava retirat en 2016 i canviat per un electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu) es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera documentació] (03-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF