Santa Teresa (1) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - ALCOLEJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1864)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 42
Altura del bronze 35
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 43
FonedorROSES SANTOS, MANUEL
Any fosa 1924
Descripció Té una sanefa al terç. Al mig presenta una custòdia i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱ S. TERESA 1924✱".
Terç (T) (cordó)
(sanefa)
(cordó)
Mig (M) (00) (relleu de custòdia amb )
(06) "✱ S. TERESA 1924✱"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement sols es voltejava manualment des de la sala de les campanes
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Abans de la mecanització dels anys 80 estaria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu. El sistema de fixació del batall és rígid i sembla que és l'original de quan es va fondre la campana. El batall no té cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924 junt amb la campana major. No indica el nom del seu autor o autors, no obstant això creiem que podria ser obra de la foneria Hijos de L. Roses d'Albaida o per Manuel Roses Santos (que era un dels fonedors d'aquesta foneria) per similitud amb altres campanes eixides dels seus tallers. El sistema de fixació rígida del batall és relativament habitual a algunes campanes d'aquesta foneria, com va ser el cas del primer sistema de fixació del batall de la campana "El Beato" de l'església del Patriarca de València. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar l'any 1985 perquè a la truja hi ha una placa que diu així: "Campana Restaurada / por la Comision / de fiestas / Alcolecha 1985". La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu) es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals. Cal reforçar el batall amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (10-03-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-04-2020
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0