La Cohetera, la Gran (4) - Parròquia del Santíssim Crist de l'Agonia del Forn d'Alcedo - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1856)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 72
Pes aproximat 216
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1915
Descripció En primer lloc compta amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cano TRANSITS JUNTO Ctra MADRID". Baix trobem el nom del vicari, ja que en aquell moment encara no era temple parroquial i depenia de la Parròquia de la Fonteta: "D. LUIS GARCIA SUÑER / (flor) / (VICARIO)". Seguidament, baix de la imatge de Sant Josep, indica el nom de la campana i la data de fosa: "# SAN JOSE #" / (flor) / "AÑO 1915". Finalment trobem el nom dels padrins: "(PADRINOS)" / (Monograma de Maria) / "D. SANTIAGO MARCO NIETO / Y / D. JOSEFA MAS RUBIO".
Espatlla (H) (sanefa de flors i triangles decorats)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA" / (escut d'Espanya) / "FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cano TRANSITS JUNTO Ctra MADRID" / "D. LUIS GARCIA SUÑER / (flor) / (VICARIO)"
(06) (imatge de Sant Josep rodejat de flors) "# SAN JOSE #" / (flor) / "AÑO 1915"
(09) "(PADRINOS)" / (Monograma de Maria) / "D. SANTIAGO MARCO NIETO / Y / D. JOSEFA MAS RUBIO"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
(sanefa de flors)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Disposava de truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Disposava de motor de vol continu i martell manual. Comptava amb un sistema de mig vol.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall; motor d'impulsos
Intervencions Acabades les obres de la nova església, així com les del campanar, es va fondre una campana nova als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses de València. La campana es va dedicar a Sant Josep i va ser apadrinada pels senyors Santiago Marco i Josefa Mas. A la campana figura el nom de Mn. Luís García Suñer com a vicari, ja que fins l'any 1942 Forn d'Alcedo va ser demarcació parroquial de la Parròquia de Sant Lluís Beltran de la Fonteta.

L'any 1966 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar de motor de vol continu i mig vol. A més es va dotar d'un martell manual, tocant des dels peus de la torre. En 1998 es va baixar del campanar per restaurar. La campana va ser netejada per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es va renovar per un motor d'impulsos i un electromall monofàsic. La restauració la va efectuar Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-07-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-05-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF