La Pasiega, la Mitjana (3) - Parròquia del Santíssim Crist de l'Agonia del Forn d'Alcedo - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1855)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 66
Pes aproximat 166
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1927
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "* * * MARIA DE LA ASUNCION * *". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cno TRANSITS JUNTO Ctra MADRID". Baix està incisa la següent inscripció: "D ENRIQUE ORTEGA PASTOR Y DOÑA MATILDE ORTEGA PASTOR". Aquesta és la continuació de la inscripció que s'inicia al mig peu: "A EXPENSAS DE LOS PADRINOS SIENDO VICARIO D LUIS GARCIA SUÑER * AÑO 1927 *". En ella indica el nom dels donants i padrins de la campana, així com del vicari encarregat de la parròquia en eixe any i la data de fosa. Les lletres "LOS PADRINOS / D ENRIQUE ORTEGA PASTOR Y DOÑA MATILDE ORTEGA PASTOR" són incises, per tant s'afegiren colpejant a la superfície de la campana.
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"* * * MARIA DE LA ASUNCION * *"
(2 cordons)
(garlanda vegetal amb querubins)
Mig (M) (00) (Sant Calze)
(03) (Salvador Eucarístic)
(06) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cno TRANSITS JUNTO Ctra MADRID" / "D ENRIQUE ORTEGA PASTOR Y DOÑA MATILDE ORTEGA PASTOR"
(09) (Immaculada Concepción amb la mitja lluna)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SIENDO VICARIO D LUIS GARCIA SUÑER * AÑO 1927 * A EXPENSAS DE LOS PADRINOS"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Disposava de truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Disposava de motor de vol continu i martell manual. Comptava amb un sistema de mig vol.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic; motor d'impulsos.
Intervencions El campanar es va acabar l'any 1915, moment en que va ser fosa una campana. En 1927 es varen fondre dos campanes de menor pes destinades a completar el conjunt de tres campanes (el més habitual a l'Horta de València). Aquesta va ser sufragada pels seus padrins. A la campana figura el nom de Mn. Luís García Suñer com a vicari, ja que fins l'any 1942 Forn d'Alcedo va ser demarcació parroquial de la Parròquia de Sant Lluís Beltran de la Fonteta.

L'any 1966 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar de motor de vol continu i mig vol. A més es va dotar d'un martell manual, tocant des dels peus de la torre. En 1998 es va baixar del campanar per restaurar. La campana va ser netejada per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es va renovar per un motor d'impulsos i un electromall monofàsic. La restauració la va efectuar Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-07-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-05-2016
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF