Pau (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LUCENA DEL CID (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1838)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 244
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç amb el seu nom: "✱ ✱ ✱ PAZ ✱ ✱". També al terç hi ha quatre cordons i altres quatre garlandes. Al mig té una creu radiant, l'escut nacional, l'anagrama de Jesús i la marca de fábrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu, entre cordons, té aquesta inscripció: "✱ ✱ LUCENA DEL CID. LIBERACIÓN 12-6-39 ✱". El fet d'indicar el nom del poble és típic dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana. Al mig peu hi ha altres quatre cordons.
Terç (T) "✱ ✱ ✱ PAZ ✱ ✱"
(4 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(03) marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (anagrama de Jesús)
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ LUCENA DEL CID. LIBERACIÓN 12-6-39 ✱"
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Té un electromall trifàsic, una maça horària (no està en funcionament) i un martell manual amb un cable que serveix per a repicar-la manualment des dels peus de la torre. Presenta també un motor de vol continu. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall trifàsic, (09) martell manual
Intervencions Entorn de la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i martell manual. Posteriorment es va instal·lar un electormall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni facilita el toc manual de la campana, per tant, seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional idèntic al que tenia la campana mayor (conservada a la cripta de la l'església parroquial). Igualment s'ha de renovar la mecanització amb un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (01-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-01-2021
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF