Sants Antoni i Cristòfol (3) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - LES USERES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1832)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 82.5
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes real (en quilos) 335
Any fosa 1740
Descripció La campana té aquesta inscripció en llatí i espanyol al terç, situada entre cordons: "S # ANTONI # ET # CHRISTOFORE # ORATE # PRONOBIS # AÑO # I # 7 # 4 # O # # #". Correctament seria: "SANCTI ANTONII ET CHRISTOPHORI ORATE PRO NOBIS AÑO 1740". La inscripció té una súplica a dos sants que procedeix de les diverses lletanies, aclamacions molt utilitzades a la litúrgia de l'Església Catòlica. La part en llatí es tradueix així: "SANTS ANTONI I CRISTÒFOL PREGUEU PER NOSALTRES". Al mig té una creu patriarcal.
Terç (T) (2 cordons) /
"S # ANTONI # ET # CHRISTOFORE # ORATE # PRONOBIS # AÑO # I # 7 # 4 # O # # #" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu patriarcal amb pedestal) /
(2 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores. Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía de perfil tradicional local
Estat anterior L'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Batallera nova, taladrada. L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta nova que segueix el perfil tradicional local i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Campana restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. en 2006. Amb les altres campanes de la torre la baixaren per iniciar els treballs. El bronze es netejà per dins i per fora i la truja de ferro la canviaren per una nova de perfil tradicional local. Igualment es va renovar el motor de vol continu i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-04-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-07-2007)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (28-08-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ABARCA LLOPIS, Javier; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (24-10-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-11-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 42 Visitants: 42 Usuaris: 0