El Senyalet (4) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ATZENETA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1820)

Localització Espadanya a la façana
Diàmetre 44
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat 49
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1965
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos. Al mig disposa d'aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del municipi i sembla que la data de col·locació o inauguració: "SAN BARTOLOME/ ADZANETA DEL MAESTRE/ ABRIL- AÑO 1965". També al mig hi ha una imatge de la Mare de Déu del Pilar, una creu llatina radiant i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Les inscripcions són incises i les afegiren quan ja estava fosa la campana. Sembla un bronze de fabricació quasi seriada, sense encàrrec previ i amb elements genèrics (una imatge religiosa, la marca de fàbrica o la creu), així com un ampli espai lliure al mig per afegir inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "SAN BARTOLOME/ ADZANETA DEL MAESTRE/ ABRIL- AÑO 1965"
(03) (Mare de Déu del Pilar)
(06) (creu llatina radiant)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des del cor de l'església, possiblement per a coordinar alguns tocs de campanes amb els actes litúrgiques celebrats a l'interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat actual Està situada a l'espadanya que hi ha als peus del temple parroquial. Aquesta està rovellada i té un cigonyal. El batall és antic i està lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal (09)
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes El senyalet fon destruït a la guerra civil, motiu pel qual fou substituït per la de sant Gregori fins l´any 1965 en què es col•loca el actual.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-08-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF