Sant Bertomeu, la mitjana (2) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ATZENETA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1818)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 75
Vora 8
Pes aproximat 481
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1973
Descripció La campana té cinc cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig, hi ha un sant, un crucifix i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "SAN BARTOLOME APOSTOL / AÑO 1.973". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 VALENCIA". Finalment, al mig peu, té quatre cordons i un més gruix.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 VALENCIA"
(06) "SAN BARTOLOME APOSTOL / AÑO 1.973"
(09) (sant)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Manclús
Estat anterior Des de la mecanització, entorn de 1973, estava dotada amb electromall trifàsic. D'aquest queda un antic suport al mur.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
Intervencions Possiblement al mateix temps que es va fondre fabricaren la truja de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall. Els treballs els va portar a terme la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes És de nova construcció perquè en aquest portal no hi ha hagut mai campanes.La seua veu és tenor, nota fonamental Mi.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF