San Gregori, la menuda (1) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ATZENETA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1817)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 67
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 174
Any fosa 1815
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç que combina el llatí i l'espanyol: "S ✱ GREGORI ✱ ORAPRONOBIS ✱ AÑO ✱ I8I5". Correctament seria: "SANCTI GREGORII ORA PRO NOBIS AÑO 1815". És un text relativament habitual a les campanes i que procedeix de les Lletanies dels Sants, cantades en determinades celebracions litúrgiques i àmpliament difoses per implorar la protecció dels sants. En valencià seria: "SANT GREGORI PREGA PER NOSALTRES ANY 1815".
Terç (T) (2 cordons)
"S ✱ GREGORI ✱ ORAPRONOBIS ✱ AÑO ✱ I8I5"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament tocava els quarts. Repic manual i volteig també manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts.
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat original Segurament estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i tindria una llarga corda al batall per a repicar-la des dels peus del campanar. També és possible que disposara d'una maça horària.
Estat anterior Des de la mecanització, entorn de 1973, estava dotada amb electromall trifàsic, documentat l'any 1998.
Estat actual Bon estat, batall antic amb soquet. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions Possiblement fabricaren la truja de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall l'any 1973, quan es varen fondre i instal·lar les altres campanes. Els treballs els va portar a terme la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Aquesta campana toca els quarts,molt bon só. És la campana més antiga de les d´Atzeneta, es troba mecanitzada des de 1965. La seua veu és soprano, i la nota musical Re, morlaneta i d´extraordinaria nitidesa (nota de MARTÍN NOGUERA, F. Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael).

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-05-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2020
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 33 Visitants: 33 Usuaris: 0