Sants Fabià i Sebastià (3) - Església parroquial de Santa Maria de Caladrones - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència 18140)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 78
Altura del bronze 61
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 275
FonedorMARCO, FRANCISCO
Any fosa 1786
Descripció La campana té set anses i a l'espatlla un cordó solt i un grup de quatre. Seguidament, hi ha al terç dos grups de dos cordons. Entre els dos superiors està la següent inscripció en llatí: "▶SANCTE FABIANE ET SEBASTIANE ORATE AT QVE INTERCEDITE PRONOBIS ANNO DOMINI I786 ◀". El text dirigeix una senzilla oració als Sants Fabià i Sebastià que es pot interpretar així: "SANTS FABIÀ I SEBASTIÀ PREGUEU I INTERCEDIU PER NOSALTRES ANY DEL SEÑOR 1786". A més, està precedida per una mà i una campana, motiu que es repeteix dues vegades. Entre els cordons inferiors hi ha una garlanda amb quadrats decorats i de nou el motiu de la mà i la campana. Tot seguit, té al mig les imatges de Santa Bàrbera, Sant Benet amb la medalla, Sant Josep i possiblement també una Mare de Déu. Igualment, hi ha una creu xicoteta entre dues aus, una gran de calvari i tres cordons. Baix de la imatge de la Mare de Déu està l'autor de la campana: "MARCO / DE TOLBA / FECIT I786". Tant per la cronologia com per les característiques de la campana es podria identificar a l'autor amb Francisco Marco. Al mig peu hi ha una garlanda de triangles decorats i cinc cordons. Finalment, té al peu dos cordons i una garlanda amb flors de lis entre ells.
Espatlla (H) (cordó)
(4 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(mà i campana) (mà i campana) "▶SANCTE FABIANE ET SEBASTIANE ORATE AT QVE INTERCEDITE PRONOBIS ANNO DOMINI I786 ◀"
(2 cordons)
(sanefa amb quadrats decorats, mans i campanes)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Santa Bàrbera) / (creu de calvari)
(03) (creu entre dos aus)
(06) (Sant Josep)
(09) (Sant Benet amb la medalla)
(3 cordons)
(06) (Mare de Déu, possiblement) "MARCO / DE TOLBA / FECIT I786"
Mig peu (MP) (garlanda amb triangles decorats)
(5 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb flors de lis)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava de forma repicada amb una corda al batall i volteig o bandeig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Repic manual i volteig a les festivitats.
Truja Jou de fusta de perfil tradicional local.
Estat actual La campana està en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la sala de campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb jou de fusta de perfil local i diverses falques per fixar les diverses parts del jou a la campana. Disposa de batall, dotat amb cable per a repicar-la des de baix.
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions Abans de 2021 han canviat els rodaments antics per altres que faciliten el bandeig manual.
Propostes La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. Es podria dotar amb motor d'impuls per voltejar d'acord amb els tocs tradicionals, però és recomanable conservar el seu toc manual. Igualment caldria dotar al batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (18-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-12-2021
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 20 Visitants: 19 Usuaris: 1 - servidor