Campana (1) - Església parroquial de Sant Jaume de Antenza / Entença - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència 18138)

Localització Espadanya
Diàmetre 47
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorPALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA
Any fosa 1877
Descripció La campana té anses simples. Seguidament, hi ha al terç un grup de dos cordons, un cordó i una sanefa. Al mig disposa d'una creu de calvari i la marca de fàbrica: "BARCELONA" (escut de Barcelona) "FCA DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL". Baix d'aquesta està l'any de fosa: "18 / 77". Finalment, té al mig peu dos grups de dos cordons i al peu un solt.
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
(sanefa)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "BARCELONA" (escut de Barcelona) "FCA DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL" / "18 / 77"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
Peu (cordón)
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Jou de fusta
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions La campana està en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de l'espadanya. Conserva la instal·lació tradicional amb jou de fusta i diverses falques per fixar les diverses parts del jou a la campana. El jou està afectat per corc. Disposa de batall, dotat amb cable per a repicar-la des de baix.
Propostes La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. Es podria dotar amb motor d'impuls per voltejar d'acord amb els tocs tradicionals, però és recomanable conservar el seu toc manual. Igualment caldria dotar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (18-08-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-08-2021
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-01-2023
  Convertir a PDF