Divina Aurora (4) - Sant Joan Baptiste - BENEIXAMA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 181)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 118
Altura del bronze 97
Vora 13
Pes aproximat 951
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1988
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "FUNDIDA 1939 / DIVINA AURORA". La primera part es refereix a la data de fosa de l'antiga campana i la segon a l'advocació a la que està dedicada. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION DE CAMPANAS / S. MANCLUS / VALENCIA". Finalment també al mig està aquesta inscripció: "REFUNDIDA EN EL AÑO MARIANO 1.987 - 1.988 / COLABORACION DE LA COMUNIDAD SAN JUAN BAUTISTA / BENEJAMA". L'Any Sant Marià al que es refereix és el convocat per Sant Joan Pau II entre 1987 i 1988, celebrat quan es va refondre la campana. La referència a la comunitat parroquial segurament es deu a que aquesta va sufragar la refosa de 1988. Finalment indica el nom del poble.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "FUNDIDA 1.939"
(cordó)
(garlanda vegetal)
[CH3] MARIA DIVINA AURORA [CH5] M (00) REFUNDIDA EN EL AÑO MARIANO 1987-1988 / COLABORACION DE LA COMUNIDAD / SAN JUAN BAUTISTA (04) (marca de fonedor escrit) FUNDICION DE CAMPANAS / S. MANCLUS / VALENCIA (06) (creu 37 X 25) (08) (anagrama Maria 24 x 18)
Mig (M) (00) (Creu)
(02) (Monograma de Maria)
(06) "REFUNDIDA EN EL AÑO MARIANO 1.987 - 1.988 / COLABORACION DE LA COMUNIDAD SAN JUAN BAUTISTA / BENEJAMA"
(10) "FUNDICION DE CAMPANAS / S. MANCLUS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
(3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja ferro fos i soldat tipus manclús vella; capçal reforçat
Estat anterior Abans de la restauració (1997ca) disposava de truja de ferro Manclús vella i estava mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes del Campanar Esquerre. Està dotada de motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana és el resultat de la refosa d'altra, datada de 1939. En 1988 estava trencada i va ser refosa per Salvador Manclús del Grau de València. Es va dotar de la truja i mecanismes de l'antiga campana. Entorn a l'any 1997 es va canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic. Aquest treball sembla obra de Vicent Tomás (oncle).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (20-09-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (31-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-06-2017
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 13-07-2020
  Convertir a PDF