Sant Domènec (1) - Ermita de Sant Josep - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 18024)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1725
Descripció Documentada des de baix, al terç s'adverteixen quatre cordons, dividits en dos grups de dos, entre els quals té una senzilla inscripció amb l'advocació de la campana i l'any de fosa: "SAN DOMINGO DE SORIANO AÑO I725". L'advocació de la campana procedeix d'un fet miraculós segons el qual la Mare de Déu, Santa Caterina de Siena i Santa Maria Magdalena varen lliurar als frares del convent dominicà de Soriano un llenç amb la imatge de Sant Domènec, que es va convertir en una advocació molt popular. Al mig hi ha una creu de calvari. Finalment, té tres cordons al mig peu i dos més al peu. Per la forma de la lletra i la creu, així com la cronologia, la campana es podria atribuir al fonedor Juan Antonio de la Viña.
Terç (T) (2 cordons)
"SAN DOMINGO DE SORIANO AÑO I725"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb una cadena unida al cigonyal.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana està instal·lada a la finestra de l'espadanya. Conserva la instal·lació original amb truja de fusta i cigonyal. Des d'aquest hi ha una cadena arriba fins als peus de la capella. Té un batall igualment antic amb soquet. El batall està lligat i presenta una bola més gran del que és habitual.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Propostes La campana ha de ser protegida en la seua integritat, conservant tant la truja de fusta com el sistema de toc. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta de i restaurar-la. Sols s'admetrà el seu canvi per una nova de similars proporcions. Es recomana conservar el toc manual i evitar la seua mecantizació.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-07-2021
4 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0