Sant Joan Baptista (refosa) - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENEIXAMA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 180)

Diàmetre (en cm) 102
Altura del bronze 85
Vora 1
Pes aproximat (en quilos) 614
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana resultat de la refosa d'aquesta és una rèplica exacta de l'antiga i per tant podem saber les inscripcions i decoracions, així com la forma en la que estaven ubicades al bronze. Al terç tenia aquesta inscripció: "✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱". Aquesta indicava l'advocació a la que estava dedicada, el titular del temple parroquial i patró del poble. Al mig figuraven els fonedors, en una inscripció que rodejava l'Escut: "Ctres ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment tenia aquesta inscripció al mig peu: "✱ ✱ BENEJAMA 1939 AÑO DE LA VICTORIA ✱". El fet de que indicara el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional i nom dels fonedors) "Ctres ROSES HERMANOS / SILLA -
VALENCIA"
(06) (imatge de Sant Joan Evangelista)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BENEJAMA 1939 AÑO DE LA VICTORIA ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava manualment des dels peus del campanar.
Estat original Disposava d'una truja de fusta, segurament confeccionada per la casa fonedora. Tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Abans de la refosa (1997) disposava de truja de ferro Manclús vella i estava mecanitzada amb motor de vol continu, sistema de mig vol i electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 junt a altres tres als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Tot i que sols figure València a la marca de fàbrica, la foneria ja estava establerta a Silla quan es va fondre la campana. Aquesta era la tercera de les quatre i després de beneïda es va pujar al campanar. Als anys 70 la truja de fusta ja l'havia canviat la foneria de Salvador Manclús per altra de ferro i en 1971 Germán Roses proposa mecanitzar-la amb un motor de vol continu. Fins l'any 1979 no es va mecanitzar, però ho va fer Salvador Manclús del Grau de València, .

L'any 1997 estava ja trencada i es va refondre resultant una nova campana rèplica d'aquesta.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (20-09-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana a partir de l'anàlisi de la C. 14044.] (31-05-2017)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-01-2024
Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0