La Maria del Carme (4) - Parròquia de la Santíssima Creu - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 18)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 106
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 690
FonedorVAN DEN EYNDE, JAN
Any fosa 1504
Descripció La campana diu "mete sata spontaneam honorem deo et patrie Liberacionem xps rex venit (johanauin / me fecit) ano mdiiii" Baix hi han imatges de la Mare de Déu i de l'Ecce Homo alternades, amb la peculiaritat que les de la Mare de Déu ocupen els llocs rellevants, és a dir la part exterior i interior.
Es tracta de l'habitual oració “MENTEM SANCTAM SPONTANEAM HONOREM DEO ET PATRIA LIBERATIONEM" L'expressió es troba en les campanes més antigues utilitzant-se des del segle XIII fins a principis del XVI, i té un significat fosc. Podria traduir-se com DE MANERA PIADOSA, I VOLUNTÀRIAMENT, SONE EN HONOR DE DÉU I PER A ALLIBERAR LA MEUA PÀTRIA. Es diu que durant l’enterrament de Santa Águeda, va aparéixer un jove desconegut, vestit amb robes de seda, que va deixar junt amb la tomba una placa de marbre amb esta inscripció, que es mostra junt amb el bust de la santa, en la catedral de Catània. Segons conten el volcà Etna va fer erupció un any després de la mort de la Santa en el 250 i els pobladors de Catània van demanar la seua intervenció aconseguint detindre la lava a les portes de la ciutat. Des de llavors és patrona de Catània i de tota Sicília i de la contornada del volcà i invocada per a prevenir els danys del foc, rajos i volcans. Esta protecció podria justificar la "alliberament de la pàtria", que alguns han volgut interpretar, sense cap motiu, com una campana associada als alçaments contra les invasions. S’utilitza com a antífona en les segones vespres de Santa Àgata. VORÀGINE, en la Llegenda Daurada, li dóna una traducció més poètica, referint-se a la santa: "Ànima santa, generosa, honor de Déu i alliberadora de la seua pàtria". Una possible justificació de la popularitat del text es deuria, precisament, a la consideració de Santa Àgata, en molts llocs, com la protectora contra les tempestats, els volcans i altres fenòmens meteorològics devastadors. Este paper de protecció en altres llocs es deu a Sant Miquel Arcàngel o a Santa Bàrbara, encara que esta pareix una protectora més tardana. En conseqüència la campana, dedicada a Santa Àgata, protegiria, com la Santa, al territori de tot mal, i lloaria Déu.
La campana, procedent del Servei de Recuperació després de la Guerra Civil, duu una bella inscripció incisa "Maria del Carmen / Año 1940".
Terç (T) (3 cordons) /
" + mete sactan spontaneam honorem deo et patrie Liberacionem # xps rex uenit (johanauin / me fesit) ano # m # d # iiii" /
(3 cordons) /
(00) (06) (Mare de Déu)
(03) (09) (Ecce Homo) /
(2 cordons) /
(repetit monotip) "te deum laudamus" /
(2 cordons)
Mig (M) (06) "MARIA del CARMEN / año 1940" (incís) /
(cinta que envolta la campana entre cordons amb una beta que penja) "aue maria"
Mig peu (MP) (03) (creu formada per trossos de la frase "te deum laudamus"
(06) (creu amb pedestal) /
(09) (petita creu llatina)
(5 cordons, el central més gruixut)
Truja Fusta
Estat actual bona: sols falta un ansa, refeta ferro
Mecanismes de toc (09) motor de vol d'impulsos CLOCK-O-MATIC
Intervencions Possiblement és una campana del Servei de Recuperació 1939-1940.
Restaurada per Vicent TOMÁS en desembre 1994, amb motor impulsos màmias (09)
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145354
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (19-05-1994)
  • LLOP i BAYO, Francesc (23-07-2005)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2020
49 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0