La Maria, La Nova (3) - Parròquia de Sant Jordi - PAIPORTA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17848)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 89
Pes real (en quilos) 460
FonedorPORTILLA, ABEL (GAJANO)
Any fosa 2021
Descripció La campana Maria, la Maria Nova, és la campana que substitueix l'anterior, què es va badar i va ser baixada al 2012, per a la seua restauració, que es culmina al 2021, amb la refosa d'aquella i el naixement d'aquesta campana.
La mateixa campana conta la seua pròpia història, ja que conté les tres dates de quan ha sigut fosa i refosa al terç (00) (1768, la que va fondre Lleonart; 1954, fosa per els Hnos. Roses de Silla, què es va badar; i 2021, refosa per Abel Portilla de Gajano).
Conserva les inscripcions que duia la campana anterior de 1954:
(09) IMMACVLATA CONCEPTIONE TVA DEI GENITRIX VIRGO GAVDIVM NVNTIAVIT VNIVERSO MVNDO (una antífona per a les festes de la Mare de Déu durant tot l'any i què es tradueix com LA TEUA CONCEPCIÓ, O VERGE, MARE DE DÉU, VA ANUNCIAR L'ALEGRIA A TOT EL MÓN). L'altra part de la inscripció, localitzada al terç des de 03 fins a 06 diu SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS. A la que s'ha afegit l'any actual (MMXXI) i el nom de la localitat (PAIPORTA), i què es tradueix com SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES, PAIPORTA ANY 2021.
Presumiblement podríem dir que aquestes inscripcions provenen de la primera campana mitjana (dedicada a Santa Maria del Puig, fosa per Lleonart al 1768).
A banda, s'ha afegit una nova inscripció, que recull les sis advocacions, presents a l'esglèsia, de la Mare de Déu: N. S. DEL PILAR - N.S. DE LOS DOLORES - N.S. DEL ROSARIO - N.S. DE LOS DESAMPARADOS - INMACULADA CONCEPCION - ASUNCION DE MARIA.
La campana conta amb una creu amb pedestal, amb influències dels fonedors Ballesteros (DE LA IGLESIA, Ismael), una imatge de Santa Maria, una Custòdia (la campana tocava a les consagracions i al Combregar d'Impedits), un colom i una sargantana, que simbolitza la renaixença, imatge associada a les campanes refoses.
Terç (T) (2 cordons)
(00) ❖ 1768 ❖ 1954 ❖ 2021
(09-03) ❖ ❖ SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS ❖ PAIPORTA ❖ ANNO MMXXI ❖
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) (Santa Maria)
(09) IMMACVLATA CONCEPTIONE
TVA DEI GENITRIX VIRGO
GAVDIVM NVNTIAVIT
VNIVERSO MVNDO
Mig peu (MP) (05) (sargantana)
(09) (colom) (Incís: ✱ Abel Portilla / me fecit /Nº 16 ✱ un cargol i pelican)
(2 cordons)
❖ N.S. DEL PILAR ❖ N.S. DE LOS DOLORES ❖ N.S. DEL ROSARIO ❖ N.S. DE LOS DESAMPARADOS ❖ INMACULADA CONCEPCION ❖ ASUNCION DE MARIA
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana tocava al repic i al vol. Participava al toc de missa de diumenge, junt amb la Grossa, el Jordi, i també als tocs de mort (als repics i al mig vol).
També feia els avisos de netejar el temple.
Amb el seu vol anunciava el moment de la consagració, al fer senyal amb tres batallades de la Grossa.
El seu vol també acompanyava el Combregar d'Impedits.
Tocs actuals de campanes La campana toca al repic i al vol. Als tocs automàtics gravats a l'ordinador, participa al toc de missa de diumenge, junt amb la Grossa, el Jordi, i també als tocs de mort (als repics i al mig vol). També fa els avisos de netejar el temple.
A l'ordinador també s'ha gravat un toc per a la consagració, incorporant diverses batallades després de tres batallades de la Grossa. Per als tocs manuals de festes, la campana volteja al moment de la consagració, després de fer senyal amb les tres batallades de la Grossa, i si esta es troba alçada boca amunt, es fa senyal amb el Ravatjolet des del cor.
El seu vol acompanya el Combregar d'Impedits.
Participa en els vols festius majors i solemnes.
Truja fusta nova d'iroko de perfil valencià
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromartell (03) ballesta
Intervencions Instal·lada a l'octubre de 2021 per 2001 TÉCNICA Y ARTESANIA
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Campana fosa el 17 de juny de 2021 a Gajano (Cantabria), treta del motle el 22 de juny de 2021. Substitueix a la campana anterior, badada (Referència 3691).
La campana s'exposa a l'interior de l'església del 24 de setembre al 3 d'octubre.

Autors de la documentació

  • MARTINEZ ROIG, Eliseo (22-06-2021)
  • DE LA IGLESIA, Ismael (22-06-2021)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA [Pes real i mesures] (22-09-2021)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
Actualització 26-09-2021
28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 88 Visitants: 88 Usuaris: 0