El Gonçal (1) - Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1783)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 48
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 64
FonedorROSES, FRANCISCO
Any fosa 1848
Descripció Al terç trobem: "SAN GONSALO I ALMARANTE SIENDO ALCALDE", la advocació a qui va dirigida la campana, nombrant a San Gonçal de Amarante, el qual fou un Sant de familia noble, seguidament nombra al alcalde de entonces a Llocnou, don Salvador Faus i Vi, aquesta epigrafía a la campana es talla al terç, nombrant solament "ALCALDE" i deixant l'altra part de la frase en un recuadre decorat al mig, que segons diu: "SALVADOR FAUS I VI DAL ANO DE 1848", citant el nom del mateix alcalde i senyalant el any de fosa i benedicció de la campana a més de un relleu de la Custòdia del Santíssim.
Espatlla (H) (1 cordó gruix)
Terç (T) (1 cordó)
(06)"SAN GONSALO I ALMARANTE SIENDO ALCALDE"
(1 cordó)
Mig (M) (00)(Creu)
(09)(Custòdia radiant)
(06)"SALVADOR/ FAUS I VI/ DAL ANO/ DE 1848"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana avans de la seua curta duració de estar mecanitzada es tocava manualment, repicava amb un batall unit a una llarga corda per repicar desde baix, i els vols es feïen desde la mateixa sala de les campanes. Després es va electrificar per la casa Manclús pero va durar milt poc , fet que la gent del poble pujara a voltejar-la per impedir la seua ausència de toc al poble.
Entre els anys 2000 i 2007 la campana tornà a tocar-se manualment ja que careixia de mecanismes per ser tocada.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
Estat original La campana avans de que fora dotada de truja metàlica de la casa Manclús, es trobava amb una truja de fusta de carrasca del perfíl valencià, amb una ballesta o cigonyal per al vol manual amb un batall unit a la corda per repicar.
Estat anterior Abans de la intervenció de la construcció del nou campanar de Llocnou, la campana era dotada amb una roda per al vol de motor seguit, i un martell mecànic manual, amb una truja de ferro de la casa Manclús. Fins l'any 2000 en que aquesta es baixa i es restaura.
Estat actual Molt bona
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
Intervencions L'any 1848, el rector de entonces, no esmentat a la epigrafía de la campana, mana fondre una campana per a la parròquia de Sant Roc de Llocnou de Sant Jeroni, sent beneïda i posteriorment pujada al campanar el mateix any de la seua fosa.
Més tard en l'època de les electrificacions de Manclús als campanars, aquesta es dota de una truja de ferro i de un roda de vol, amb motor de volteig, però aquest sols dura dels anys 1972 al 74, pronte es va desbaratar ja que aquest no va resistir a l'intemperie a més d'un martell mecànic.
L'any 2000 es baixa del campanar per a la seua restauració, després més tard es torna al poble renovada sent beneïda i pujada el mateix any de la seua restauració. Durant la seua estancia avans de ser pujada al campanar, es varen fer tocs amb ella pels Campaners de la Catedral de València .
Cap a l'any 2007 es du a terme la seua electrificació, dotant-la d'un motor a vol impulsos i un martell per al repic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana hauria de conservar idèntica nota tonal així com els harmònics. En cas de badar-se s’aconsella l
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet.
Notes La seua tonalitat musical és La bemoll 4ª octava. L’estructura dels harmònics ha estat presa per model i aplicada a les campanes CAROLINA, PURÍSSIMA CONCEPCIÓ i BONAMIRA.
El batall original ha estat substituït per un de nou de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).

Autors de la documentació

  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (30-01-2015)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 20-10-2015
31 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 50 Visitants: 49 Usuaris: 1 - francesc