Sant Domènec de Guzman (1) - Santuari de Sant Domènec - VALLIBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 17613)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 159
Any fosa 1851
Descripció La campana té dos cordons al terç entre els quals hi ha diversos triangles decorats i esta inscripció en espanyol: "▼▼▼ ▼STO▼DOMINGO▼DE▼GUSMAN▼AÑO▼I85I". Esta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i l'any de fosa. Correctament seria: "SANTO DOMINGO DE GUZMÁN AÑO 1851". En el mig té una creu de calvari. Finalment, al mig peu hi ha tres cordons i dos al peu.
Terç (T) (cordó)
"▼▼▼ ▼STO▼DOMINGO▼DE▼GUSMAN▼AÑO▼I85I"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic esporàdic amb una corda al batall.
Truja Fusta de perfil tradicional local
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional amb parts que possiblement són més antigues que la mateixa campana. Dels tirants sols dos exteriors fixen la campana a la truja, mentre que hi ha dos als extrems que sols fixen les diverses peces que componen aquesta truja. A més, té un únic eix que passa per les anses en lloc de dos. L'estat de conservació del conjunt és regular tant pel pas del temps com per l'acció dels agents climàtics. El batall està lligat de forma regular i té un cable.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa necessària la restauració de la campana. Vist l'estat de la truja es recomana la seua restauració i conservació. Sols s'admetrà el canvi per una nova si les peces que integren la truja no asseguren l'estabilitat del conjunt i, en cas de donar-se aquesta situació, la nova ha d'imitar fidelment el perfil de l'actual. També cal conservar el batall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-03-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF