Santíssim Sacrament (4) - Sant Bertomeu - VILANOVA D'ALCOLEA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1753)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 110
Altura del bronze 88
Vora 10
Pes aproximat 771
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO MOLINER ✱ SIENDO ALCALDE D. JOAQUIN GARRIDO". Aquesta inidica els noms del rector i l'alcalde del moment. Seguiament té al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". Al mig peu té aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ ✱ SANTISIMO SACRAMENTO ✱ ✱ ✱ ✱ / AÑO 1924". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO MOLINER ✱ SIENDO ALCALDE D. JOAQUIN GARRIDO"
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Custòdia amb àngels orants)
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID"
Mig peu (MP) (sanefa amb garlandes i decoracions vegetals)
(2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ SANTISIMO SACRAMENTO ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(06) "AÑO 1924"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià
Estat original La campana disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa d'una truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. La superfície interior del bronze està molt bruta d'excrements de colom.
Mecanismes de toc (03) motor impulsos Movotron (09) electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924, segurament pel trencament d'una més antiga, als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses. Aquest fonedor, natural d'Atzeneta d'Albaida, va obrir a la ciutat de València una de les primeres foneries industrials valencianes.Durant la Guerra Civil (1936-1939) la campana va romande a la torre, al igual que la resta de bronzes. Als anys 90 del segle XX sembla que la instal·lacio tradicional es va modificar per mecantizar-la, canviant els rodaments i part dels ferratges, així com la truja de fusta per altra nova també de fusta. Es va dotar de motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall antic es va reaprofitar, tallant la part superior per adaptar-la a unes tires de cuir que el fixarien a l'ansa batallera. Es soldaren unes pletines junt a la bola per instal·lar el cable de seguretat.
Propostes El batall es deuria canviar per altre lligat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (11-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (16-01-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-08-2017
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2019
  Convertir a PDF