Maria dels Dolors (3) - Parròquia dels Sants Jaume i Joan Evangelista - MONTAVERNER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1751)
Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat 275
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1987
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "MARIA DE LOS DOLORES". Al mig està la següent inscripció commemorativa, a més del nom del poble i la data de fosa: "AÑO SANTO MARIANO / MONTAVERNER 1.987". Finalment, baix de l'anterior trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA DE LOS DOLORES"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (imatge de la Mare de Déu dels Desamparats)
(06) "AÑO SANTO MARIANO / MONTAVERNER 1.987" / "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 estava en regular estat de conservació, ubicada a la seva finestra de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticament, mecanismes que no imitaven els tocs tradicionals i tampoc la possibilitat de tocar manualment.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions En 1987 es va badar l'anterior campana, fosa en 1941 per Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta va ser baixada del campanar per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La nova campana va ser pujada al campanar i instal·lada amb els mateixos mecanismes i truja que l'anterior. L'any 2003 va ser baixada del campanar i traslladada als tallers d'Electrorecamp S.L. per procedir a la seua neteja i instal·lació d'una nova truja de fusta de perfil valencià. Finalment va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (28-02-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2015
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-02-2021
  Convertir a PDF