Maria dels Dolors (1) - Parròquia dels Sants Jaume i Joan Evangelista - MONTAVERNER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1749)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 42
Vora 4,5
Pes aproximat 56
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció, que indica l'advocació a la que està dedicada la campana i el nom del rector que estava al front de la parròquia eixe any: "# MARIA DE LOS DOLORES # / # SIENDO CURA Don JOSE Mª TORMO CERDA #". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "JUANbta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "# MONTAVERNER AÑO 1941 #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble i en altres casos a més el del rector.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "# MARIA DE LOS DOLORES #"
(cordó)
(06) "# SIENDO CURA Don JOSE Mª TORMO CERDA #"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (Sagrat Cor de Jesús)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "JUANbta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# MONTAVERNER AÑO 1941#"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols es voltejava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria als anys 40 amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora. Possiblement comptara amb un cigonyal o ballesta per al seu toc manual.
Estat anterior Fins la restauració de 2003 estava guardada en un corral de a la casa Abadia, sense truja i directament depositada al terra, fet que podria haver danyat la peça.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos
Intervencions L'anterior conjunt es va perdre en l'any 1936, quedant tan sols la campana major. En 1941, sent rector el Rvd. José Maria Tormo, es feren tres campanes noves per omplir el buit deixat per les antigues. El conjunt va ser fos per Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i després de la benedicció va quedar ubicada al campanar. En 1970 no es va canviar la truja, com si va passar amb les altres campanes i abans de 2003 estava guardada en un corral de la casa Abadía. L'any 2003 va ser traslladada als tallers d'Electrorecamp S.L. per procedir a la seua neteja i instal·lació d'una nova truja de fusta de perfil valencià. Finalment va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (28-02-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF