Sant Hipòlit, Hipòlita (3) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1742)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 79
Vora 10
Pes aproximat 579
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1984
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "HIPOLITA". En ella indica la denominació de la campana, dedicada a Sant Hipòlit, patró del municipi. Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". També al mig està la següent inscripció: "REFUNDIDA EL AÑO 1984 / AÑO SANTO DE LA REDENCION / CON DONATIVOS Y COLECTAS / DE LOS FELIGRESES Y CONTESTANOS". Es tracta d'una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana. En ella indica la data en que es va refondre i incorpora una al·lusió a l'Any Sant Jubilar de la Redenció que es va celebrar entre 1983 i 1984. Finalment indica que els feligresos i veïns sufragaren la refosa de la campana. Finalment al mig terç trobem una inscripció amb els noms dels padrins: "APADRINADA POR D. FRANCISCO MERIN DOMINGUEZ Y Dª CONSUELO MARGARIT BROTONS".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "HIPOLITA"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "COCENTAINA AÑO 1.940" / (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "REFUNDIDA EL AÑO 1984 / AÑO SANTO DE LA REDENCION / CON DONATIVOS Y COLECTAS / DE LOS FELIGRESES Y CONTESTANOS"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (06) "APADRINADA POR D. FRANCISCO MERIN DOMINGUEZ Y Dª CONSUELO MARGARIT BROTONS"
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Estava dotada d'electromall trifàsic i disposava d'un batall de canya de plàstic. Aquets dos elements ja no estaven en la documentació de 2017.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses, que està molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, a més té un martell manual que no es fa servir. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (03) (martell manual, electromall monofàsic), (09) (electromall monofàsic)
Intervencions L'any 1984 estaven trencades tres campanes de la parròquia i la foneria de Salvador Manclús les va baixar de la torre per refondre-les als seus tallers del Grau de València. Aquesta campana va conservar l'advocació de l'antiga i a més es copiaren les inscripcions d'aquella, afegint altres al·lusives a la nova. Una volta fosa es va pujar al campanar, aprofitant la instal·lació de la vella (truja i mecanismes de toc). L'any 2007 ja no funcionava l'electromall trifàsic i disposava d'un monofàsic. Entorn a aquesta data a més es va canviar el batall.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (06-09-1997)
 • ELECTRORECAMP S.L. (23-11-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (27-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2017
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF