Maria de l'Ascensió (refosa) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1741)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 68
Vora 8,5
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ MARIA DE LA ASCENSION ✱". En ella indica el nom de la campana, que és el mateix que el de la madrina. Seguidament trobem la marca de fàbrica al mig, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment té aquesta inscripció al mig peu: "APADRINADA POR D. JOSE PEREZ REIG Y Dña MARIA ASCENSION GARCIA. COCENTAINA AÑO 1940.". En ella indica el nom dels padrins, el del poble i la data de fosa. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ MARIA DE LA ASCENSION ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"APADRINADA POR D. JOSE PEREZ REIG Y Dña MARIA ASCENSION GARCIA. COCENTAINA AÑO 1940."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses.
Estat original Disposaria d'una truja de fusta, confeccionada quan va ser fosa, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat anterior Estava dotada d'electromall trifàsic i disposava d'un batall de canya de plàstic. Aquets dos elements ja no estaven en la documentació de 2017.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Roses, que està molt oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, a més té un martell manual que no es fa servir. A la part exterior hi ha un martell per gravetat que potser es feia servir per tocar a alarma. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor vol continu i mall manual mecànic accionat des de la base del campanar quan s´en va l´electricitat; (03) electromall
Intervencions Aquesta campana és l'única conservada actualment del conjunt que es va fondre l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), ja que les altres tres s'han badat després de la mecanització. Va ser apadrinada pels senyors José Pérez i María Ascensión García, prenent el nom de la dona. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar, dotant-la d'electromall manual, motor de vol continu i mig vol. L'any 2007 ja no funcionava l'electromall trifàsic i disposava d'un monofàsic. Entorn a aquesta data a més es va canviar el batall.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual (motor de vol continu) es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Refosa en 2023.

Autors de la documentació

  • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (06-09-1997)
  • ELECTRORECAMP S.L. (23-11-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (27-02-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-12-2023
26 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 95 Usuaris: 1 - francesc