Maria, la gran (5) - Parròquia de Sant Bertomeu - ALFARA DEL PATRIARCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1733)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 95
Altura del bronze 72
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 496
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ MARIA ✱ ALFARA DEL PATRIARCA AÑO DE LA VICTORIA 1939.". Aquesta indica el nom de la campana, el de la població i la data de fosa. La inscripció és característica del moment en què es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al qual es va fondre. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte. Al mig está la marca de fábrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / ILLA (VALENCIA)". El nom de Silla està incomplet i li falta la leltra S. Al mig peu hi ha altra inscripció amb el nom dels padrins: "✱ PADRINOS D. EMILIO ARIAS Y D
Terç (T) (2 cordons)
"✱ MARIA ✱ ALFARA DEL PATRIARCA AÑO DE LA VICTORIA 1939."
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fábrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / ILLA (VALENCIA"
(05) (Immaculat Cor de Maria)
(09) (Monograma de Maria)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ PADRINOS D. EMILIO ARIAS Y DÑA. ADELAIDA ALCAÑIZ. ✱ ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova amb peces antigues.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria de diversos accessoris per al toc manual, com una corda al batall per repicar des de baix del campanar.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià amb parts recuperades de la truja anterior a la mecanització. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1939 junt amb altres tres campanes als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Després de la benedicció es va instal·lar al campanar amb truja de fusta. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la campana va ser dotada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2010 va ser restaurada per Cronometria industrial. S'ha recuperat per a la nova truja de fusta, una de les peces de l'antiga truja desmuntada al moment de l'electrificació, en concret el capçal o peça que remata la truja. També s'ha renovat la mecanització amb un electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Cofinançada la seua restauració per part de la parròquia i la Generalitat Valenciana, acollint-se a les subvencions per a restaurar les campanes de l'any 2009, rebent una subvenció de 6000€.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi; PASTOR I CAMISAN, Sergi [Primera presa de dades] (01-01-1991)
  • LLOP i BAYO, Francesc [Estat previ a la restauració] (12-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (19-09-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2018
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 88 Visitants: 88 Usuaris: 0