Beat Joan de Ribera (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - ALFARA DEL PATRIARCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1731)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 58
Vora 8
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱BEATO JUAN DE RIBERA✱ALFARA DEL PATRIARCA 1939 AÑO DE LA VICTORIA". Per una banda indica l'advocació a la qual està dedicada i per altra estan el nom del poble i la data de fosa. El nom del poble apareix perquè durant la Guerra Civil (1936-1939) centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA". Al mig peu estan els noms dels padrins: "✱ PADRINOS D. ENRIQUE BIGNE Y DÑA. PEPITA GRANELL ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱BEATO JUAN DE RIBERA✱ALFARA DEL PATRIARCA 1939 AÑO DE LA VICTORIA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA"
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ PADRINOS D. ENRIQUE BIGNE Y DÑA. PEPITA GRANELL ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual. Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Tenia diversos elements per al toc manual.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. El peçonet del batall, que servia per a passar la corda per repicar-la, està tallat.
Mecanismes de toc (03) mig vol, electromall trifàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1939 junt amb altres tres campanes als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Després de la benedicció es va instal·lar al campanar amb truja de fusta. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la campana va ser dotada amb un sistema de mig vol, electromall trifàsic i motor de vol continu.
Propostes Una futura intervenció deuria contemplar la restauració de la campana. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià semblant a les que ja hi ha al campanar. Igualment la mecanització s'ha de renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi; PASTOR I CAMISAN, Sergi (1991)
 • LLOP i BAYO, Francesc (12-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (19-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF