Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Bertomeu - ALFARA DEL PATRIARCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1730)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 53
Vora 7
Pes aproximat 145
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i els padrins: "✱ SANTA BARBARA. PADRINOS D. FRANCISCO CATALA, ALCALDE Y D. ADELAIDA SERRA". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "Ctrs ROSES HERMANOS / ( SILLA ) VALENCIA". Finalment al mig peu té una inscripció amb la data de fosa: "✱ ✱ ✱ AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱". Aquesta fa referència a la fi de la Guerra Civil (1936-1939).
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTA BARBARA. PADRINOS D. FRANCISCO CATALA, ALCALDE Y D. ADELAIDA SERRA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / ( SILLA ) VALENCIA"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. També es repicava.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova amb peces antigues.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Tenia diversos mecanismes per al toc manual.
Estat actual Estava en regular estat de conservació, ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de ferro de la foneria Manclús. Disposava d'un electromall trifàsic, mig vol i un motor de vol continu. La instal·lació feia impossible el toc manual i tampoc era la més adequada per a la correcta conservació de la campana.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor d'impuls.
Intervencions Va ser fosa l'any 1939 junt amb altres tres campanes als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Després de la benedicció es va instal·lar al campanar amb truja de fusta. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la campana va ser dotada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2010 va ser restaurada per Cronometria industrial. S'ha recuperat per a la nova truja de fusta, una de les peces de l'antiga truja desmuntada al moment de l'electrificació, en concret el capçal o peça que remata la truja. També s'ha renovat la mecanització amb un electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Cofinançada la seua restauració per part de la parròquia i la Generalitat Valenciana, acollint-se a les subvencions per a restaurar les campanes de l'any 2009, rebent una subvenció de 6000€.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi; PASTOR I CAMISAN, Sergi [Primera presa de dades] (01-01-1991)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Estat previ a la restauració] (12-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (19-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF