Sant Vicent Ferrer (1) - Parròquia de l'Arcàngel Sant Rafael - ONTINYENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1707)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 37
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 29
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1996
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# SAN VICENTE FERRER #". En ella indica la dedicació de la mateixa a Sant Vicent Ferrer. Al mig trobem la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA " / " # Abel Portilla # / me Fecit 96 / Nº 57". El nom del fonedor és incís i es va fer incidint al motle de la campana. Finalment al mig peu està en nom del lloc per al que es va fondre i una data: "# ONTENIENTE # AÑO 1953 #". La data que figura no és la de la campana, si no que sembla de d'una anterior, possiblement refosa.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SAN VICENTE FERRER #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Anagrama de Sant Bernardí)
(06) (Custòdia)
(09) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA " / " # Abel Portilla # / me Fecit 96 / Nº 57"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# ONTENIENTE # AÑO 1953 #"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior La campana estava instal·lada a l'espadanya en un regular estat de conservació. Comptava amb truja de ferro que imitava el perfil de la fusta, tot i que acústicament no optimitzava el so de la campana. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a l'espadanya amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten tocar-la manualment i imiten els tocs tradicionals. Finalment té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La campana presenta a les 03 un gran desgast pel martell anterior.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Tot i que no indica la data de fosa, aquesta es va fondre en 1996 amb l'altra campana als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria). Al bronze figura la data de 1953, possiblement es tracte de la data d'una anterior campana. Sembla que Industrias Manclús es va encarregar d'instal·lar-la i de la mecanització. En l'any 2015 amb motiu del 50 aniversari del temple parroquial es va procedir a la restauració, baixant-la del campanar per ser netejada als tallers d'Electrorecamp S.L. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil valencià, tornant en febrer a la parròquia. Aquest treballs es realitzaren amb subvenció de la Diputació de València, concedida en 2014.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • BALLESTER I GANDIA, Rafael (06-09-1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc (04-10-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la restauració de la campana] (06-02-2015)
  • MONTELL TORMO, Isaac (12-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-05-2015
34 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 72 Usuaris: 0