Campana de vaixell - Mas de Baviera - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16831)
Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 20
Pes aproximat (en quilos) 5
Tocs tradicionals de campanes La campana era voltejada cada dia per part dels patrons de l'explotació, per tal de regular la jornada laboral dels jornalers que treballaven en els seus camps. De manera indirecta, els llauradors que hi havia a les rodalies de l'hort també utilitzaven el so de la campana de l'explotació veïna com a referència temporal, davant la llunyania dels campanars de Torrent o d'Alaquàs, les poblacions més properes. Mentre va comptar amb truja de fusta, la campana era balancejada; però en ser-li instal·lada la metàl·lica, va passar a voltejar.
Tocs actuals de campanes Probablement fora d'ús des de dates llunyanes. Com les campanes d'altres horts, masos i alqueries de l'Horta, degué deixar-se d'utilitzar abans que l'hort deixara d'acomplir les seues funcions agràries. És a dir, en l'instant en què la tecnologia va fer innecessari l'ús de campanes per a marcar les fites més importants del cicle solar diari, entorn a les quals s'organitzava la jornada laboral tradicional.
Truja Contrapés metàl·lic de confecció local.
Estat original Tot i no haver-se fos amb la vocació de ser tocada des de cap espadanya, cap a mitjans del segle XX la campana degué ser penjada a les cobertes del mas de Baviera. Alguns testimonis gràfics posen de manifest que la campana va comptar, abans de ser-li instal·lada la truja metàl·lica actual, amb un contrapés de fusta que tenia penjant del capçal una classe de barra metàl·lica movible, a la qual hi havia unida la corda amb què l'instrument era balancejat des de l'interior del mas.
Mecanismes de toc Cigonyal per al volteig manual des de l'interior del mas.
Valoració Campana interessant, que pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Notes Diàmetre aproximat, degut a la inaccessibilitat de la campana.
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 15-04-2020
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0