Sants Joan i Pau (desapareguda) - Parròquia de Santa Anna - BENIMARFULL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16823)
Diàmetre 39
Pes aproximat 34
FonedorROSES, MANUEL
Any fosa 1863
Descripció La descripció que el rector de Benimarfull ofereix al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup ens permet conèixer les inscripcions d'aquesta campana: "fundiose el tiple en este lugar, en un patrio de Buenaventura Vilaplana, por el maestro Manuel Roses de Benisoda y se le puso por la inscripción: Juan y Pablo, martires patronos de este pueblo".
Intervencions La campana és resultat de la refosa d'un tiple gòtic que en 1863 feia alguns anys que estava trencat. Resulta interessant la descripció aportada pel rector perquè aporta un important testimoni del caràcter itinerant de l'ofici de campaner. Així, Manuel Roses de Benissoda va anar des d'aquest poble a fondre la campana a Benimarfull, establint el taller i forn per a la fosa a un pati propietat de Buenaventura Vilaplana. Aquesta és una de les poques campanes que hi ha documentades d'aquest fonedor. El diumenge 19 de juliol del mateix any es va celebrar l'acte de benedicció d'aquesta campana i la gran. El rector, revestit amb capa pluvial i assistit pel rector d'Alcosser, va procedir a la benedicció de les dos campanes que estaven situades als peus de la torre. Seguidament es pujaren a la torre o quedaren instal·lades. El dia 24 de juliol de 1863, vespra del segon centenar de la reserva es va estrenar la campana.

Es desconeix el final d'aquesta campana, no obstant això podria ser que desaparegués durant la Guerra Civil (1936-1939) amb la resta de campanes de la torre. Curiosament, cent anys després d'aquests esdeveniments també es va fondre una campana nova als tallers dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i que és l'actual campana major del poble.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF